Komentář, na který odpovídáte

28. 10. 2013 - 12:19
 

alufi: Sladká Morava

Morava, naša rodná zem, naša vlast. Krásná zem. Může nám připadat i milejší a dokonce i sladká, když ji ztratíme, třeba na čas, kdy musíme žít v cizině, nebo když nás osud zanese daleko natrvalo.

Ale můžeme si říkat "sladká Morava" i se smíchem, nebo s hrdostí pokaždé, když bereme do rukou kostku cukru. Ano, dnes pro nás všední, často každodenní součást naší snídaně či svačiny, nebo oblíbené kávy či čaje, kostky cukru, tedy jejich výroba, byla vynalezena u nás na Moravě. A to v Dačicích v místním cukrovaru v roce 1841. Autorem vynálezu, tedy potřebného zařízení byl švýcarský rodák, ředitel cukrovaru, Jakub Kryštof Rad.

Ale i tady je namístě říct - cherchez la famme (šeršé la fam) - hledej ženu, a to nejlépe za vším. I za nápadem vyrábět stejně velké kousky cukru, ke slazení mnohem šikovnější, než do té doby používané cukrové homole, které se musely štípat, aby se potřebný kousek cukru oddělil. A právě Jakubova žena Juliana, která si při tom poranila prst, stála za tím nápadem.

Mohla bych zde podrobně vypsat výrobu kostek, ale myslím že postačí, když řeknu, že kostky měly velikost 15x12 mm, prodávaly se v bedničkách po 250 kusech pod názvem "Čajový cukr", a to za 50 krejcarů. Zařízení na výrobu cukru si dal Rad v roce 1843 patentovat. První, kteří si je zakoupili, byli cukrovarníci v Prusku, Sasku, Bavorsku, Švýcarsku a Anglii.

Vaše odpověď

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Komentáře k článku: 538 aneb na kazdem hlasu zalezi...